Rozłączenie pokoi z portalami OTA

Rozłączania pokoju z portalami OTA pozwala usunąć mapowanie pomiędzy pokojem w NFHotel, a jego odpowiednikiem w wybranym portalu np. Booking.com, Airbnb, Expedia czy Noclegi.pl. Dzięki temu pokój przestaje być automatycznie aktualizowany i synchronizowany z danym kanałem sprzedaży.


Blokowanie dostępności przed rozłączeniem pokoju

Zanim rozpoczniesz proces rozłączania pokoju z kanałami OTA, zalecane jest wcześniejsze zablokowanie jego dostępności w grafiku. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której pokój – mimo braku integracji – nadal będzie widoczny jako dostępny w portalu (np. Booking.com), co może prowadzić do rezerwacji, które nie zostaną przesłane do NFHotel.

Aby zablokować dostępność pokoju:

  • Przejdź do: Menu > Grafik.
  • Nad listą pokoi kliknij przycisk Stwórz.
  • Wybierz opcję Blokada.
  • Ustaw zakres dat, w którym pokój ma być niedostępny. Zalecamy zablokowanie pokoju do końca okresu, w którym masz otwartą sprzedaż (zazwyczaj 2–4 lata do przodu).
  • Kliknij Zapisz, aby zatwierdzić blokadę.

Uwaga: w oknie mapowania portalu Airbnb dostępna jest funkcja Zamknij pokój. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz zakładać blokady w grafiku, pamiętaj przynajmniej o użyciu tej opcji przed rozłączeniem pokoju.


Jak rozłączyć pokój z OTA:

  • Przejdź do: Menu > Ustawienia > Struktura obiektu > Pokoje.
  • Edytuj pokój, który chcesz rozłączyć z portalami OTA.
  • Po prawej stronie znajdziesz boczny panel. Przewiń do sekcji Channel Manager.
  • Dla każdego z podłączonych portali (np. Booking.com, Airbnb, Expedia, Noclegi.pl) zobaczysz rozwijane pole z przypisanym standardem.
  • Rozwiń listę i wybierz Brak standardu.
  • Powtórz ten krok dla wszystkich portali, z którymi pokój był zmapowany oraz dla wszystkim pokoi, które chcesz rozłączyć.
  • Kliknij Zapisz, aby zatwierdzić zmiany.
Rozłączenie pokoi z portalami OTA

Co dalej?

Aby całkowicie zakończyć integrację danego pokoju z portalem OTA, zalecane jest również:

Dotychczasowe rezerwacje pozostają w systemie – nie są usuwane z grafiku rezerwacji NFHotel.

Dlaczego to ważne?

Samo rozłączenie pokoju lub odpięcie planu cenowego nie powoduje automatycznego zamknięcia pokoju w portalu OTA. Jeśli wcześniej nie zablokujesz dostępności, pokój może pozostać otwarty i dostępny do rezerwacji – a te nie będą przesyłane do NFHotel. Może to skutkować tzw. „cichymi rezerwacjami”, o których system nie będzie miał informacji (rezerwacja zostanie dodana na portalu, ale nie będzie przesłana do NFHotel z powodu rozmapowania pokoi)