Hotelarze to zazwyczaj bardzo zapracowani ludzie, ceniący sobie swój czas. Pewnie wiesz coś o tym? Oczywiste jest również to, że najbardziej zależy im, aby obsługa rezerwacji w ich Hotelu stała na jak najwyższym poziomie. To również brzmi znajomo?
Pamiętasz jeszcze czasy prowadzenia grafiku rezerwacji w zwykłym zeszycie czy notesie? A może wciąż jeszcze korzystasz z tego rozwiązania? Pytamy, bo okazuje się, że w dzisiejszych czasach, kiedy komputery, tablety i smartfony są w powszechnym użytku, w bardzo łatwy sposób można ułatwić cały proces zarządzania każdym obiektem noclegowym.
Zanim przejdziemy do zalet używania nowoczesnych technologii w hotelarstwie, skupmy się najpierw na minusach korzystania z (wciąż popularnych) zeszytów/kalendarzy. To w nich skrupulatnie notowane, skreślane i zamazywane są informacje wszelkiej maści (dotyczące gości hotelowych rzecz jasna!).
Niestety, choćby nie wiadomo jak rzetelnie taki notatnik był prowadzony, ma on bardzo ograniczone funkcje i nadzwyczaj mocno narażony jest na zniszczenia, o czego skutkach wolimy nawet nie wspominać. Sposób ten generuje również masę pomyłek, zwłaszcza w terminach rezerwacji, pokojach, opłatach i danych klientów. Zdecydowanie za dużo czasu zajmuje znalezienie jakiejkolwiek informacji, zwłaszcza wtedy, kiedy zeszyt nie jest akurat pod ręką.
Goście hotelowi często nie bywają wyrozumiali, a są wręcz bardzo zniecierpliwieni, bowiem dzwonią i dopytują, czy wpłata doszła i czy rezerwacja jest potwierdzona. Oczywiście nie można mieć im tego za złe, zatem właściciel obiektu lub jego personel zmuszeni są do częstego sprawdzania konta bankowego i "ręcznego" potwierdzania rezerwacji, czy otrzymania wpłaty, każdemu klientowi osobno.
Poskreślane linijki tekstu i przetarta na wylot gumką do mazania, czy korektorem kartka, to również obrazki znane chyba każdemu doświadczonemu gestorowi. Kolejna uciążliwość to obliczanie opłat za rezerwacje w pamięci lub na kalkulatorze. Recepcjonista musi oczywiście pamiętać też o życzeniach gości, zamówionych usługach dodatkowych, czy niestandardowych ustaleniach, które mogły nie zostać nigdzie wcześniej zapisane. Zarządca obiektu wyposażonego w kuchnię, bufet lub restaurację i zatrudniający personel sprzątający, zmuszony jest także do szybkiej analizy obłożenia hotelu i osobistego przekazywania informacji odnośnie ilości posiłków do przygotowania, czy pokoi do posprzątania.
Najgorszym scenariuszem pozostaje jednak, zgubienie lub nieumyślne zniszczenie takiego zeszytu/notatnika. Lepiej o tym nawet nie myśleć... Podsumowując, jednym z największych minusów takiego sposobu zarządzania, pozostaje wciąż strata dużych ilości czasu i energii na obsługę wszystkich gości.
W opozycji do wyżej opisanych sytuacji stoi jednak dobry program recepcyjny, który nie tylko pozwoli na zaoszczędzenie masy czasu i energii, ale znacznie usprawni pracę, zwiększy komfort pracy hotelarzy i obsługi gości oraz sprowadzi ryzyko pomyłek do minimum. A jakie funkcjonalności są najważniejsze w dobrym programie hotelowym? Postaraliśmy się o wymienienie tych najbardziej wartościowych:
Jeśli chodzi o szczegóły bardziej techniczne, dobrze jeśli taki program posiada:
Jak widać więc, bardzo ważne jest, aby program tego typu wyposażony był w szereg przydatnych funkcji, którymi zdecydowanie nie dysponuje żaden zarządca hotelu, ręcznie prowadzący zeszyt rezerwacji.
Obecnie niestety większość programów recepcyjnych jest płatna, więc korzystanie z nich generuje dodatkowe koszty, na które nie każdy może lub chce się zdecydować. Na szczęście, na rynku pojawiają się powoli bardzo nowoczesne i funkcjonalne programy, z których skorzystać można zupełnie nieodpłatnie. Warto zatem rozpatrzyć zmianę systemu zarządzania swoim hotelem/pensjonatem i przeanalizować zalety jakie niesie za sobą korzystanie z naprawdę dobrego oprogramowania hotelowego. Bo chyba jasne jest, że każdy z nas wolałby mieć więcej wolnego czasu?